Український орнамент у вишивці

Український орнамент у вишивці

Основні мотиви українських народних вишивок відображають елементи природи і йдуть корінням в історичну традицію. Протягом багатовікової історії вишивки зображення ставали все більш спрощеними.

Всі орнаменти поділяються на три групи: геометричні (абстрактні), рослинні, зооморфні (тваринні).

Найстаріші - це геометричні орнаменти, адже зображення в них спрощувалися століттями і до наших днів дійшли такі мотиви, як «баранячі роги», «кучері», «зірки», «гребінчики», «кривульки», або «безконечник», відомий ще з часів трипільської культури. Геометричні орнаменти властиві всім областям України.

Ромб є, мабуть, найпоширенішим елементом геометричного орнаменту української вишивки. Ромби, по древніх слов'янських повір'ями, символізували богиню землі, служили оберегом, який приносить щастя й захищає родючість. Саме тому вишивка з такими знаками дуже часто зустрічається в жіночому одязі, а розташовувалася найчастіше на головних уборах, грудях і наплічнику, серед чоловіків - на наплічнику, а також рукавах і подолі сорочки.

У будь-якій українській вишивці зустрічаються знаки Води и Сонця. Сонце часто зображується восьмикутною розеткою чи квіткою, а знак Води нагадує згорнутого вужа. Дві стихії, що утворили земне життя - їх можна вважати основою всього.

В основі рослинного орнаменту лежить прагнення перенести у вишивку красу природи. В українській вишивці часто використовуються такі мотиви, як виноград, хміль, дубове листя, троянда, калина та ін. Деякі з них несуть на собі відбиток стародавніх символічних уявлень народу. У сучасній вишивці зустрічається і древній символ «дерево життя», який зображали переважно стилізовано у формі листів і гілок.

Калина - симво нашого українського роду. І тому всі весільні рушники, дівочі і навіть чоловічі сорочки завжди прикрашені могутніми гронами калини.

Дуб - святе дерево, що уособлювало Перуна, бога сонячної чоловічої енергії, розвитку, життя. Чоловічі сорочки завжди прикрашали дубовим листям.

Виноград - символ родини. Мотив винограду зустрічається на жіночих і чоловічих сорочках, а також на сімейних рушниках.

Мак - несе в собі незабутню пам'ять роду.

Лілія зберігає в собі таємницю життя. В орнаменті лілію неодмінно доповнює знак, що нагадує собою хрест. Він - магічний, тому й благословляє пару на утворення сім'і. Адже хрест - прадавній символ поєднаних батьківської та материнської енергій. Іноді над квіткою вишиті краплі роси, які також означають запліднення.

Троянда - улюблена квітка українців. Узори з трояндами укладалися за законами рослинного орнаменту, що означало безперервний сонячний рух з вічним відродженням. Орнаменти з зображенням троянд поширені по всій території Україні.

Узори, що нагадують листя хмелю, можна віднести до молодіжної символіки. Можна сказати, що узор хмелю - це весільна символіка.

У вишивках зооморфних (тварин) орнаментів зображуються частіше птахи. Це можуть бути ластівки, зозулі, голуби, в сучасних варіантах візерунка - лебеді.

На весільних рушниках обов'язково вишивалися птиці, повернені один до одного - символ молодої пари. Дуже часто птахи тримають у дзьобах одну гілочку.



Будь ласка, оцініть цю статтю.
Captcha