Як вибрати вишиванку до душі

Як вибрати вишиванку до душі
Як вибрати вишиванку до душі

Вибираючи вишиванку керуйтесь лише двома критеріями: якість та індивідуальність. Так це звучить дивно, але напередодні 20-і річниці Незалежності України, дійсно важко купити "правдиву" вишиванку. Прагнення зберегти українські традиції та постійний інтерес до всього українського привели до того, що вишиванкою називається майже все, що хоч приблизно виконане традиційним хрестиком і в червоно-чорних тонах. Тому, вибираючи вишиванку, керуйтесь наступними порадами:

Якість

1. У правдивих вишиванках хрестик кладеться по самій тканині. Для цього використовуються домоткані полотна, по яких можна порахувати переплетення. В інших випадках використовується спеціальна канва, яка висмикується після закінчення виш ивання. Дуже часто можна зустріти сорочки з нашитими деталями. Повірте, вони ні в якому випадку не додають елегантності виробу і застосовуються у випадках масового, навіть можна сказати "конвеєрного" виробництва таких "вишиванок". Сьогодні можна придбати гарні та якісні тканини, по яких можна одразу вишивати сорочку.

2. Є вимоги і до самого хрестика. З лицевоі сторони усі хрестики > повинні лежати в одну сторону, а з виворотньоі сторони стіжки лежать тільки або в горизонтальному, або вертикальному напрямку. Ніяких вузликів чи великих переходів ниток не повинно бути. Як не дивно, але купуючи вишиванку або іншу вишиту річ оцінювати її починаємо з виворотньоі сторони. Ідеальна зворотня та лицева сторони на порядок підвищують клас самого виробу.

3. Ручна робота. Якісна вишиванка - це тільки ручна робота.

Індивідуальність

Так склалося історично, що для наших прабатьків вишиванки відігравати і роль повсякденного одягу і роль святкового. Сьогодні ж світова промисловість забезпечує нас одягом на кожний день, і для вишиваного одягу залишилась роль одягу для особливих подій. Тому такі речі мають особливу цінність, коли вони вишиті спеціально до дня закінчення школи, до дня заручин чи весілля. Особливо приємно, коли вишиванки готують рідним до дня народження. Ви тільки собі уявіть, в середньому сорочка вишивається місяць-півтора. І щоб підготувати Вам такий подарунок Вашим рідним треба було не в останній день, а щонайменше за два місяці потурбуватись про нього, вгадати, який візерунок Вам сподобається, підібрати улюблені кольори, занести кравчині Вашу улюблені сорочку, щоб можна з неї було зняти мірки. А тепер скажіть, як Ви оціните такий подарунок?

А як Ви відреагуєте, якщо точно знатимете, що цю річ (сорочку, рушник, скатертину) вишила для Вас мама чи дружина. Кожного разу беручи до рук роботу, вона думала про Вас, вкладала в кожний хрестик любов, тепло, турботу про Вас. Такі вишиванки стають не просто святковим одягом, а майже материнською молитвою за Вашу щасливу долю. І навіть, коли Ви з якихось причин не зможете вже її одягати, у Вас не підніметься рука її викинути чи продати. Ви обережно будете діставати її з шафи, показувати внукам чи навіть правнукам і з любов'ю в казати, що: "Це вишивала моя мама. Її давно вже немає, але кожного разу, коли я тримаю в руках цю сорочку, я відчуваю її безмежне тепло і її материнське благословення".

Розуміння того, скільки часу, вміння, терпіння йде на виготовлення однієї вишиванки, ніколи не дасть Вам дивуватись цінам на такі вироби. Все, що виготовлено вручну і майстерно, просто мусить мати достойну ціну. Ще одна порада, якщо не влаштовує ціна в магазині чи на замовлення, - вишивайте самі. Навіть якщо здається, що це неможливо, що у Вас не хватить терпіння. Пробуйте! Навчитися вишивати - це те саме, що і стати хорошою мамою: не потрібно закінчувати особливих інститутів, просто треба любити те, чим займаєшся. І в результаті Ви можете підготувати чудові подарунки своїм рідним, а, можливо, і знайти для себе прекрасне хобі на все життя.

Щиро Ваша, Ольга Янчук

Салон "Вишиті ідеї"



Будь ласка, оцініть цю статтю.
Captcha