Михайло Домбровський

Михайло Домбровський

Серед наборів «Повтрулі» є набор «Літо», розроблений по картині українського художника та народного майстра Михайла Домбровського.


А також «Козак Мамай» і «Говерла». Ще художник допомагає нам розробляти схеми.

Михаїл народився в Ужгороді. Малювати хотів ще з дитинства. Опанувати масляні фарби йому допоміг батько – відомий ужгородський художник Валентин Домбровський. Під час навчання у школі наш герой мав проблеми через прогул «лєнінського уроку». Але обійшлося з божою поміччю тоді, і ще багато разів по тому.

Вища освіта – економічна. Починав вчитись у Тернополі, а закінчував в Ужгороді. Але потяг до малювання був занадто сильним. І з 1983 року Михайло працював в Чернігівській майстерні з оформлення. І там вже робив панно на стінах, барельєфи і мозаїки, скульптури. Весь цей час він писав картини, час від часу беручі участь у різноманітних виставках.


Ось як Михаїл сам пише про себе:

«Малюю завжди – і в школі , на останніх аркушах зошитів, і в університеті , під час здобуття вищої економічної освіти, і весь подальший життєвий шлях.»

Перша виставка Михаїла відбулась ще у 22 роки, після чого до нього в гості завітали четверо людей, одягнених у «чорну шкіру», і дуже ввічливо і дуже довго розпитували серед ночі перед переляканими батьками скільки потрібно часу, щоб намалювати картину. Ажде у радянські часи у КДБ була практика "брати на карандаш" і залякувати тих митців, які праювали самостійно, без вказівок зверху.

Михайло є автором галереї портретів всіх ректорів Ніжинського університету. Наразі вже готові біля 30 портретів, і ще продовжуються пошуки зображень кількох ректорів.


Ще одна грань таланту – іконопис. Зображати Мадонну з немовлям Михаїлу завжди подобалось. Отже, він опанував канонічну техніку написання ікон і пройшов необхідні обряди. І взяв участь у створенні олтаря церкви у с. Закриниччя, Вінницької області, а саме – семи ікон.


І ще дуже полюбляє великі стіни – придумати композицію відразу на стіні. Наразі ним вже розписані біля десяти стін.

Наразі Михаїл – народний майстер, бере участь у виставках в виставковому залі союзу художників України.

Роботи майстра можна подивитись на сторінці в FB: https://www.facebook.com/Artdombrow/

А які картини Михаіла ви хотіли б побачити у наборах?



Будь ласка, оцініть цю статтю.
Captcha