Види декоративних швів

Види декоративних швів

Найпростіші шви

Найпростіші шви є основою всіх видів вишивки. Вони застосовуються при вишиванні рушникових швів, гладдю, і навивкою рококо, є основними при вишиванні стрічками та бісером. А також з них можна складати композиції, які використовуються для оздоблення одягу. Широко застосовуються оздоблювальні шви в «печворку» для маскування і прикраси швів. До найпростіших швів можна віднести також оздоблювальні та крайові.

Шов «Вперед голка»

Цей шов являє собою ряд стібків і пропусків однієї довжини. Його зручно вишивати по канві за рахунком клітин. Наприклад, одна клітина на голку і одна під. Змінюючи розміри і положення стібків цього шва, можна створити велику різноманітність вишивки для оздоблення серветок, рушників та одягу. Стібки можна розташовувати в два і більше рядів - все залежить від малюнка. Один з варантів виконання цього шва – «Просо».
Шов «Вперед голка»
Шов «Просо»

Шов «Назад голка»

Шов «за голку», «голка назад» - безперервний ряд стібків. Закріплюємо нитку, робимо справа наліво перший стібок і пропуск однієї довжини, наприклад, що дорівнює одній клітці на канві. Для виконання другого стібка нитку укладаємо зліва направо. Голку вводимо в ту ж точку, де кінчається перший стібок, а виводимо на лицьову сторону на 1 клітинку лівіше другого стібка. Таким чином виворітний стібок буде в два рази довше лицьового. Стібки шва повинні бути однієї довжини.
Шов «Назад голка»

Стебловий шов

Шов утворює суцільний ряд косих стібків, щільно прилеглих один до одного. Зробивши на тканини перший стібок від себе, голку з ниткою виводимо на середину лівого боку стібка, укладаємо до себе і притискаємо до тканини. Виконуючи другий стібок, робимо прокол в тканині вище першого стібка, а виводимо голку в середині другого стібка з лівої сторони. Шов виконуємо рухом голки до себе. Кожен новий стібок при цьому виходить наполовину попереднього. При виконанні стебелового шва робоча нитка повинна бути завжди з одного боку - праворуч або ліворуч. Змінювати напрямок нитки не можна, тому що при цьому порушується структура шва. Всі стібки повинні бути однієї величини.
Стебловий шов

Тамбурний шов

Тамбурний шов - безперервний ряд петель, що виходять одна з іншої. Шов виконуємо справа наліво. Спочатку закріплюємо нитку, виводимо її на лицьову сторону, закидаємо петлею, робимо невеликий стібок довжиною 3-4 мм і виймаємо голку. Нитка затягується петлею. Знову закидаємо нитку петлею, вколюємо голку в точку, звідки виводимо в попередньому стежці. Цей шов можна виконувати у вигляді зигзагоподібної смуги. Тоді петельки по лицьовій стороні будуть розташовуватися по черзі, то вліво, то вправо від середньої лінії шва. Тамбурний шов - безперервний ряд петель, що виходять одна з іншої. Шов виконуємо справа наліво. Спочатку закріплюємо нитку, виводимо її на лицьову сторону, закидаємо петлею, робимо невеликий стібок довжиною 3-4 мм і виймаємо голку. Нитка затягується петлею. Знову закидаємо нитку петлею, вколюємо голку в точку, звідки виводимо в попередньому стежці. Цей шов можна виконувати у вигляді зигзагоподібної смуги. Тоді петельки по лицьовій стороні будуть розташовуватися по черзі, то вліво, то вправо від середньої лінії шва.
Тамбурний шов


Шов «Хробачок»

Виконують справа наліво в два кольори ниток. Одним кольором вишивають зигзагоподібну лінію. Для цього по діагоналі справа наліво петлею закріплюють робочу нитку, отримують перший стібок. Вколюють голку зверху в перший стібок і виводять в нижній лівий кут наступного квадратика. Далі повторюємо перший стібок і так до кінця ряду. Виконавши потрібну довжину, зліва направо вишиваємо пропущений стібок. Закріплюємо нитку контрастного кольору петлею з виворітного боку і обвиваємо стежки.
Шов «Хробачок»

Шов «Хрестик»

Шов «хрестик» являє собою два перехрещені стібка. При його виконанні треба стежити за тим, що б верхній стібок був направлений в одну сторону. Закріпивши нитку, складена вдвічі, виводимо її на лицьову сторону і робимо стібок з лівого нижнього кута в верхній правий (рис.1). Виконуємо необхідну кількість стібків напівхрестиком. Потім закриваємо напівхрестик стібком з лівого верхнього в правий нижній кут. З вивороту виходять горизонтальні смужки.

Шов «Хрестик»

Шов «Козлик»

Стібки виконуємо зліва направо, роблячи проколи в тканини поперемінно по одному й іншому краю смуги. Відстань між проколами повинно бути однаковою. В середині смуги стібки перехрещуються. Кожен новий стібок лягає поверх попереднього. Цим швом вишивають дрібні листочки, серцевини квітів. Рівні смужки шва використовують як доповнення до великих, складних вишивках, а також для маскування швів при з'єднанні шматків тканини.
Шов «Козлик»

Петельний шов

Петельний шов відноситься до крайових швів. Він може бути використаний в обробці як вишивки, так і в'язаних виробів. Ось основні види петельного шва, які допоможуть вам в оформленні робіт. Перш ніж приступити до виконання петельного шва, акуратно підвертаємо край швом «вперед голка». Робочу нитку закріплюємо в середині підгину і виводимо її на лицьову сторону під подгибом. Потім голку направляємо вгору і справа наліво заводимо під робочу нитку, отримуємо першу петлю. Так само виконуємо наступні стібки, розташовуємо їх на однаковій відстані один від одного.
Петельний шов

Французький вузлик

Французький вузлик використовується як декоративний елемент у тих випадках, коли хрестик такого кольору буде завеликим.

Французький вузлик


Також радимо почитати:

Закладка для підручника або книжки
11/10/2017
Закладка для підручника або книжки
Закладки з'явилися, як тільки книга знайшла свого читача. Для закладок використовували стрічки, тасьму, шнури. Масове виробництво закладок було розпочато в 19 столітті. Вони виготовлялися з шовку. Т..
Стебловий шов: поради та секрети
13/07/2018
Стебловий шов: поради та секрети
Стебловий шов – один із найпопулярніших декоративних швів. У вишивці хрестиком його використовують, щоб зробити акцент на чомусь, або вишити якісь деталі. Наприклад, у квітах, траві і т.д. У тих де..
Будь ласка, оцініть цю статтю.
Captcha